ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ

Летопис

"ГРАДИМО МОСТОВЕ МЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈАМА/ЗА РАДОСТ СВАКОГ ДЕТЕТА"

Ове године Дечија недеља је била нова прилика да се на још квалитетнији начин остваре права детета на развој испуњен љубављу, разумевањем и поштовањем, а постигло се подстицањем међугенерацијске солидарности и сарадње.
Због свега овога мото активности у Дечијој недељи ове године је „Градимо мостове међу генерацијама/За радост сваког детета“ и можемо са сигурношћу да кажемо да су остварена права свих и дат је велики акценат на важност њиховог директног учешћа у друштвеном животу.
Међугенерацијска солидарност је једна од вредности живота сваког детета у породици која има унутрашњу стабилност и социјалну сигурност, у којој су сви њени чланови били укључени у рад и стварање, свако према својим могућностима.
Изузетно смо задовољни и срећни што нас је ова Дечија недеља подсетила, указала и подржала на велики значај породице и породичних вредности. У свему томе је имала незаменљиву улогу и размена знања и искустава деце са одраслима кроз креативне радионице за децу и родитеље на тему: „Дидактичка средства“ и израду маски за маскенбал од природних и рециклираних материјала.
Сам почетак Дечије недеље је медијски промовисан на најразличитије начине. Чланови Ученичког парламента су подстакли међугенерацијску сарадњу и пријатељство међу свим ученицима школе спроводећи избор за најуспелије радове ликовног конкурса и доделу награда. Наравно, међу акцијама је и хуманитарна акција где су ученици прикупљали школски прибор који ће бити додељен онима којима је најпотребнији. Низу акција дала је печат и позоришна представа „Несташни Ћира“, чије остварење почива на тексту савремене литературе за децу. Кроз организовање квизова за ученике од петог до осмог разреда остварено је заједничко стваралаштво и игровно дружење младих различитих узраста и наставника. Ученици су имали прилику да се остваре и у спорту кроз игровне радионице и такмичења. Завршетак ове Дечије недеље обележен је приредбом организованом у част првог разреда уз подршку и учешће и осталих ученика школе као и подршку одраслих.
Све акције које су спроводене у Дечијој недељи, чланови Ученичког парламента су фотографисали и овековечили, а постављене фотографије на сајту школе ће промовисати радост и значај међугенерацијске подршке. Као трајан резултат добијамо он-лине изложбу, као материјални траг породичне и међугенерацијске блискости. Тако се смисао Дечије недеље из године у годину само увећава а њени резултати се препознају! 

"ПЛАНДИШТАНСКИ САЈАМ ПРИВРЕДЕ, ПОЉОПРИВРЕДЕ И ТУРИЗМА"

28. априла 2017. године одржан је девети пландиштански сајам привреде у организацији удружења за туристичку промоцију општине Пландиште „Планадијум“.

Наша школа ће ове године по други пут организовати 27.05.2017. сусрете школа под називом „Стеријини дани“. Пошто и ова манифестација одговара туристичкој промоцији нашег места, одлучили смо да представимо школу на сајму.

Одабрани ученици, наставници и директор школе су на најбољи могући начин уз мноштво ученичких радова, дељењем флајера и позивница,  презентовали школу и предстојећи догађај „Стеријини дани“ који нам предстоји.

„Свако дете срећног лица чува једна породица“
 
               Ове године Дечија недеља посвећује посебну пажњу оснаживању породице и подстицању климе за остваривање права сваког детета да одраста у породичном окружењу. У нашој школи Дечију недељу је пратио низ активности.

               Понедељак, 6.10.2014. је био дан за промоцију Дечије недеље. Првог часа је стављен акценат на саму организацију „Пријатељи деце Србије“, њено постојање и рад. Ученици школе су обавештени путем разгласа и огласних табли о свим активностима које ће се смењивати. Такође је понедељак био и Дан отворених врата када се са родитељима договарало око заједничке израде маски за маскенбал и њиховог учешћа на кросу.

               У уторак, 7.10.2014. Дечија пијаца је отворена модном ревијом. На модној ревији деца су била обучена у костиме који су израђени од материјала за рециклажу. Наставници у сарадњи са родитељима су и овај пут показали своју умешност, креативност и машту у изради костима, а деца су на својствен начин те костиме презентовала публици. Затим је уследила дечија пијаца на којој су ученици од 3. године па све до 4. разреда представили предмете које су правили са родитељима, учитељима и васпитачима.

              Свесрдна сарадња и дружење су кулминирали у среду, 8.10.2014. када је организован Спортски дан а многобројне спортске активности су испратили и сами родитељи својим учешћем у њима.

              У четвртак, 9.10.2014. године је био дан за ликовно стваралаштво, када су ученици од 5. до 8. разреда исказали креативне вештине и осликали зидове школског дворишта, а ученици од 3. године до 4. разреда су направили дефиле најразличитијих маски.

              Петак је био дан када је одржана приредба, а школа промовисана кроз најразличитије културно-уметничке садржаје.

              Ако се осврнемо на низ догађаја и активности које су се одржале у Дечијој недељи, можемо са пуним правом да кажемо да је и ове године циљ остварен. Негована је и остварена међусобна сарадња међу ученицима, родитељима  и наставницима, а труд и рад свих је био на крају једно лепо и спонтано дружење.
 
 
Дан школе
                           У петак, 10.10.2014. године прославили смо Дан школе. Сви ученици и запослени у школи су на најразличитије начине својим учешћем у многобројним активностима презентовали рад школе јавности.

                          Приредба је била прожета двема темама: Пријем првака у Дечији савез и сто педесет  година од рођења нашег великана Бранислава Нушића.
Свечаност је била отворена хорским извођењем ученика нижих разреда и песмом ДРУГАРСКА, након чега су уследиле ритмичке тачке, рецитали, сценско извођење Нушићевих скечева и одломака из ГОСПОЂЕ МИНИСТАРКЕ и СУМЊИВОГ ЛИЦА.

Госте је у име колектива поздравила директор школе Јасмина Родић Чоловић.
 
Хвала учесницима и гостима!