ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ

Новости

Национална платформа за превенцију насиља у школама „ЧУВАМ ТЕ“

Датум: 06. April 2021 11:46 Категорија: Новости

Национална платформа за превенцију насиља у школама ЧУВАМ ТЕ“
 
 
  Обавештавамо вас да је почела са радом прва национална платформа за превенцију и заштиту од насиља у школама у Србији - Национална платформа „Чувам те“.
 
    Национална платформа има за циљ заједнички рад и деловање у превенцији и борби против насиља. Министарство просвете, науке и технолошког развоја учествовало је у изради платформе која садржи информативне материјале, обуке за ученике, родитеље, запослене у установама образовања и васпитања. Национална платформа пружа  информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занемаривања у складу са званичним процедурама надлежних ресора. Такође, на платформи се налазе и едукативни материјали из области превенције и заштите од насиља, које ће припремати сарадници надлежних министарстава.
    Едукативни садржаји су намењени свим родитељима, наставницима и ученицима. Ученици такође могу похађати обуке самостално, али уз претходну сагласност родитеља или старатеља, у складу са Законом о заштити података о личности. Национална платформа даје могућност и пријављивања насиља, а у складу са претходно утврђеним процедурама и уз поштовање свих регулатива.
    Позивамо запослене,  родитеље и ученике да се информишу и похађају обуке које су постављене на платформу.
 
Заједничким радом , посвећено и континуирано можемо радити на креирању безбедног и подстицајног окружења за целовити  раст и развој сваког појединца школске заједнице.
Националној платформи „Чувам те“ можете приступити на домену: cuvamte.gov.rs.

 

Прочитај

Обавештење упис у средњу школу

Датум: 06. April 2021 11:37 Категорија: Новости

Обавештење за родитеље / друге законске заступнике ученика који уписују средњу школу.

Прочитај

Национална платформа - „Чувам те“

Датум: 16. Mart 2021 14:51 Категорија: Новости

Обавештавамо вас да Национална платформа „Чувам те“, која представља прву националну платформу за превенцију и заштиту од насиља у школама у Србији, почиње са радом.

Национална платформа има за циљ координицију и јачање интерсекторске сарадње свих надлежних институција у борби против насиља. Поред вршњачког насиља које је у фокусу ове платформе, она представља и алат у борби против насиља према свим запосленима у установама образовања и васпитања широм Србије.

На Националној платформи „Чувам те“ налазе се и сегменти које се односе на информисање и едукацију. У оквиру сегмента информисања могу се пронаћи информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занемаривања у складу са званичним процедурама надлежних ресора. На платформи ће се континуирано објављивати едукативни материјали из области превенције и заштите од насиља, које ће припремати сарадници надлежних министарстава. Едукативни садржаји су намењени свим родитељима, наставницима и ученицима.

Националној платформи „Чувам те“ можете приступити на домену: cuvamte.gov.rs.

Прочитај

Обавештење - Упис првака

Датум: 15. Mart 2021 20:11 Категорија: Новости

Прочитај

Промоција поводом пријемног испита у Основну музичку школу

Датум: 10. Mart 2021 15:22 Категорија: Новости

У просторијама ОШ "Јован Стерија Поповић", у Великој Греди, 09.03.2021. године, одржана је промоција поводом пријемног испита у Основну музичку школу "Јосиф Маринковић", из Вршца, са издвојеним одељењем у Пландишту, за школску 2021/22. годину. Ученици са територије целе општине Пландиште имају могућност уписа и детаљно су упознати са појединостима у вези са узрастом и одабиром предмета као и свим погодностима које школа нуди. Добродошли у свет музике!

Прочитај

Национални дан књиге

Датум: 01. Mart 2021 20:40 Категорија: Новости

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара и рођендана Народне библиотеке Србије на предлог Друштва школских библиотекара Србије у ОШ "Јован Стерија Поповић", у Великој Греди, четврти пут подржана акција "Читајмо гласно" и заједнички обележен овај датум едукативном промоцијом књиге "Бонтон", Јасминке Петровић. Ученици су се читајући наглас подсетили правила лепог понашања у свакодневним ситуацијама, на разним местима.

Прочитај

Међународни Дан борбе против вршњачког насиља

Датум: 26. Februar 2021 19:53 Категорија: Новости

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се сваке године, последње среде у фебруару месецу. У ОШ "Јован Стерија Поповић", у Великој Греди, као и у подручном одељењу школе у Милетићеву, 24.02.2021. у оквиру целонедељних активности обележили смо такозвани "Дан розих мајица". Реализацијом превентивних активности унутар установе, едукацијом о појму и врстама насиља, с акцентом на дигитално насиљеи учешћем у радионици израде плаката "Стоп насиљу", ученицима је указано на значај толеранције, емпатије, поштовања права и различитости, развијања сарадње и оснаживања за ненасилну комуникацију и решавање конфликата.

Прочитај

Међународни Дан матерњег језика

Датум: 22. Februar 2021 23:14 Категорија: Новости

Језик је део властитог идентитета. Обележавањем Дана матерњег језика доказујемо свест о вредностима, традицији и култури коју поседујемо. У ОШ "Јован Стерија Поповић", у Великој Греди и у подручном одељењу у Милетићеву, већ дуги низ година 21. фебруара обележавамо Дан матерњег језика као значајан датум за очување идентитета једног народа. Кроз реализоване едукативне активности, презентацију, квиз из српског језика и радионицу израде плаката, ученици су се подсетили да је језик хранитељ и колико га негујемо и уважавамо толико смо живи.

Прочитај

Обележавање Дана државности и Дана уставности

Датум: 12. Februar 2021 20:09 Категорија: Новости

Поводом 15. фебруара, Дана државности и Дана уставности, једног од најзначајнијих датума у историји Срба, у ОШ "Јован Стерија Поповић", у Великој Греди, као и у подручном одељењу школе у Милетићеву, организоване су и реализоване активности у знак посећања на низ догађаја који су довели до ослобођења Срба од турских дахија, укидања феудализма и доношења првог устава Кнежевине Србије - Сретењског устава.


Прочитај

Међународни дан безбедности на Интернету

Датум: 11. Februar 2021 20:59 Категорија: Новости

Дан безбедности на Интернету се одржава 9. фебруара и међународно је прихваћен датум који има за циљ да промовише паметно коришћење интернета и других информационо-комуникационих технологија. Овај веома важан датум се у ОШ "Јован Стерија Поповић", у Великој Греди као и у подручном одељењу у Милетићеву традиционално обележава сваке године низом едукативних активности на недељном нивоу, а једна од њих је и ликовни конкурс "Буди сигурнији на Интернету". И ове године су ученици наше школе узели активно учешће у реализацији предвиђених активности од значаја.Прочитај