МОТО ШКОЛЕ: ШКОЛА - ИЗВОР ЗНАЊА, ДРУГАРСТВА И РАДОВАЊА

НЕДЕЉА ЗДРАВЕ ИСХРАНЕ

Датум: 19. Maj 2015 18:48 Категорија: Новости

Ово је друга година како се у нашој школи поводом 07.04. – Светског дана здравља организује Недеља здраве исхране.

Циљ ове активности је да деца усвајају здраве стилове живота у најранијем периоду одрастања, да се отклоне недоумице око правилног начина исхране, да се подигне свест о значају здраве исхране и њеној улози у расту и развоју, да се информишу о ГМО и да се усвоје нова знања о значају лековитог биља за здравље деце и одраслих.

Прва активност која је обележила ову недељу је учешће екипе наше школе у квизу „Шта знаш о здрављу“ на општинском нивоу. Затим иде след најразличитијих активности које су се одвијале у периоду од 14.04. до 18.04.2015. године.

У уторак је путем разгласа школе прочитан текст на тему: „Светски дан здравља“. На Ђачком клубу за ученике од првог до четвртог разреда је вршена едукација кроз презентацију „Водич за здраву исхрану“ и низ радионица на тему здраве исхране. На крају, ученици су израдили воће и поврће од папира које је било изложено у петак на изложби.

У среду - ученици од петог до осмог разреда који су чланови ђачког клуба радили су декубаж (осликавали су предмете од стакла, облепљивали су их са салветима на којима су мотиви воћа и поврћа).

Ученике од петог до осмог разреда су током недеље на часовима одељењског старешине едуковале разредне старешине користећи сав припремљени материјал.
Петак- последњи дан Недеље здраве исхране је био најдинамичнији. Професор биологије је информисао ученике о генетички модификованим организмима на тему „ГМО- баук“. Група ученика је представљала „Здравствене инспекторе“. Њима су ученици доносили ужину на увид и добијали повратну информацију о емулгаторима које та ужина садржи и њиховој штетности по здравље. Шести час је био организован квиз на тему здраве исхране где су се међусобно такмичиле екипе петог, шестог, седмог и осмог разреда. Остали ученици школе су били публика. За сваки тачан одговор екипе које су се такмичиле су добијале воћкице.

У холу школе је организована велика изложба. За ученике школе у току преподнева а за родитеље у 15:00 часова. На изложби су били изложени сви радови које су ученици израдили током недеље у оквиру боравка у обданишту, предшколском, продуженом боравку, ђачком клубу и плакати које су ученици виших разреда израдили. Такође је организована и изложба лековитог биља где су ученици на занимљив начин едуковали посетиоце о лековитом својству изложеног биља. Биле су изложене и семeнке које заузимају важно место у нашој исхрани. Током изложбе деци и родитељима су дељени флајери са информацијама о витаминима, о недовољној и претераној употреби витамина, о карактеристикама минералних материја, о штетности емулгатора и о превенцији гојазности код младих. Родитељи и деца који су били посетиоци изложбе на крају су угођшћени свежим воћем.

Чини се да се у недељи здраве исхране свако пронашао спрам својих склоности и навика и да су сви ученици и наставници наше школе дали своје учешће у њеној организацији. До следеће школске године са неким новим идејама.