МОТО ШКОЛЕ: ШКОЛА - ИЗВОР ЗНАЊА, ДРУГАРСТВА И РАДОВАЊА

Еко субота

Датум: 15. Jun 2015 11:09 Категорија: Новости

У нашој школи је 23.05.2015. године одржана радна субота посвећена екологији и заштити животне средине под називом „Еко-субота“.

Наставници и ученици су својим учешћем у рециклажним и едукативним радионицама, а најмлађи кроз игру, дали свој допринос очувању Зелене планете.

Активности које су одржане тог дана имале су следеће циљеве: учење и развијање свести о неопходности заштите животне средине, рециклаже и уштеде енергије и ресурса; усвајање еколошке културе живљења; стицање практичних знања о рециклажи и мотивисање ученика за одговоран однос према животној средини.

На радионици за израду накита, коју је водио наставник биологије, ученици од 5-8. разреда научили су како да од разнобојних сламчица, старих компакт дискова, старих перли и лака за нокте направе огрлице, наруквице и минђуше.

На радионици за рециклажу, коју је водио наставник математике, ученици од 5-8. разреда научили су како да искористе пластичне флаше, картон, папир и тетрапак за прављење украсних али и корисних предмета (корњача, лептира, саксија, новчаника).

Еколошка едукативна радионица, коју је водила наставница хемије, и литерарна радионица, коју је водила наставница српског језика и књижевности , биле су посвећене буђењу и развијању еколошке свести код ученика. На едукативној радионици ученици од 5-8. разреда погледали су анимирани филм „Walley“, док су на литерарној радионици писали песме и саставе на тему заштите животне средине.

Радионице су трајале од 9.30 до 11.30 часова, након чега је одржана изложба ученичких радова у холу школе.

Ученици од 1-4. разреда су са својим учитељицама, погледали представу под називом „Рец-рец-рециклажа“ а затим су се две екипе ученика међусобно такмичиле у низу друштвених игара које су ученици у току године правили од рециклажног материјала. Била је то прилика да се још једном забаве и кроз игру науче понешто о рециклажи. На крају су ученици уз помоћ својих учитељица направили један заједнички мозаик од чепова.